لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۴ تهران ۰۱:۴۶

آتش‌بس هند و پاکستان عمدتاً برقرار است؛ اعلام پیروزی از سوی هر دو طرف


جشن گرفتن آتش‌بس تازه در حیدرآباد پاکستان
جشن گرفتن آتش‌بس تازه در حیدرآباد پاکستان

در حالی که آتش‌بس میان پاکستان و هند، که با میانجی‌گری ایالات متحده برقرار شد، به‌طور کلی برقرار مانده، هر دو کشور روز ۲۱ اردیبهشت ادعای پیروزی کردند. این آتش‌بس پس از چند روز درگیری نظامی میان دو همسایه مسلح به سلاح هسته‌ای بر سر منطقه مورد مناقشه کشمیر به دست آمد.

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، روز ۲۰ اردیبهشت در شبکه اجتماعی تروث سوشیال اعلام کرد: «پس از یک شب طولانی مذاکرات با میانجی‌گری ایالات متحده، خوشحالم که اعلام کنم هند و پاکستان به توافقی برای آتش‌بس کامل و فوری دست یافتند. تبریک به هر دو کشور برای استفاده از عقل سلیم و هوش سرشار.»

اسلام‌آباد و دهلی‌نو در روزهای اخیر حملات نظامی متقابلی را انجام دادند که ده‌ها کشته بر جای گذاشت. با این حال، پس از اعلام آتش‌بس، هر دو طرف برای آرام کردن افکار عمومی داخلی خود، اعلام پیروزی کردند.

در دهلی‌نو، ژنرال راجیو گهَی، مدیرکل عملیات نظامی هند، در یک نشست خبری اعلام کرد که حملات نظامی این کشور در کشمیر تحت کنترل پاکستان و خاک پاکستان، بیش از ۱۰۰ شبه‌نظامی را کشته است. او گفت: «ما کاملاً غافلگیرانه عمل کردیم» و واکنش پاکستان را «پریشان و نامنظم» توصیف کرد.

از سوی دیگر، ژنرال احمد شریف، سخنگوی ارتش پاکستان، در نشست خبری اعلام کرد که نیروهای پاکستانی روز ۲۰ اردیبهشت، ۲۶ پایگاه نظامی هند را در پاسخ به حملات موشکی دهلی‌نو هدف قرار دادند.

شهباز شریف، نخست‌وزیر پاکستان، با تبریک به مردم این کشور گفت: «این پیروزی نه تنها برای نیروهای مسلح، بلکه برای کل ملت است.» او همچنین خواستار گفت‌وگوی جدی با هند و حل‌وفصل همه اختلافات میان دو کشور شد.

در حالی که هر دو کشور یکدیگر را به نقض آتش‌بس متهم می‌کردند، گزارش‌های مربوط به چنین نقض‌هایی تا شامگاه ۲۱ اردیبهشت محدود باقی ماند.

مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا، نیز اعلام کرد که دولت‌های هند و پاکستان توافق کرده‌اند «گفت‌وگوهایی گسترده در مکانی بی‌طرف» را آغاز کنند. او در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی ایکس نوشت که او و معاون رئیس‌جمهور، جی‌دی ونس، طی ۴۸ ساعت گذشته با مقامات ارشد هند و پاکستان در تماس بوده‌اند.


آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، آتش‌بس میان هند و پاکستان را «گامی مثبت» توصیف کرد و ابراز امیدواری کرد که این توافق به صلح پایدار و ایجاد فضایی برای حل‌وفصل مسائل دیرینه میان دو کشور منجر شود.

دونالد ترامپ همچنین اعلام کرد که آماده است برای حل مناقشه کشمیر میان هند و پاکستان تلاش کند و به رشد اقتصادی هر دو کشور کمک کند. او نوشت: «در حالی که حتی مطرح نشده، من قصد دارم تجارت با هر دو کشور را به‌طور قابل توجهی افزایش دهم.»

درگیری اخیر میان دو کشور پس از حمله مرگبار سوم اردیبهشت در کشمیرِ تحت کنترل هند آغاز شد که در آن ۲۶ غیرنظامی، عمدتاً گردشگران هندو، کشته شدند. هند، شبه‌نظامیان مستقر در پاکستان را مسئول این حمله دانست، اما اسلام‌آباد این ادعا را رد کرد.

پاکستان و هند، که در سال ۱۹۴۷ استقلال خود را از بریتانیا به دست آوردند، تاکنون سه جنگ تمام‌عیار در سال‌های ۱۹۴۸، ۱۹۶۵ و ۱۹۷۱ و یک درگیری محدود در سال ۱۹۹۹ داشته‌اند. مسئله اصلی همچنان منطقه کشمیر است که هر دو کشور آن را به‌طور کامل متعلق به خود می‌دانند.

کشمیر میان سه کشور مسلح به سلاح هسته‌ای تقسیم شده است؛ هند حدود ۴۵ درصد، پاکستان ۳۵ درصد و چین ۲۰ درصد این منطقه را در کنترل دارند.

ده‌ها هزار نفر از ساکنان کشمیر تحت کنترل هند در پی حملات پهپادی و گلوله‌باران مرزی توسط پاکستان از این منطقه گریختند. برخی از آن‌ها اکنون در حال بازگشت هستند، اما بسیاری هنوز تردید دارند.

XS
SM
MD
LG