هند و پاکستان پس از شعلهور شدن بزرگترین درگیری دو کشور در سالهای اخیر با آتشبس فوری موافقت کردند؛ با این حال دو طرف ضمن ابراز پایبندی خود به آتشبس، طرف دیگر را به مواردی از نقض آن در ساعات اولیه متهم کردهاند.
خبر توافق بر سر آتشبس «کامل و فوری» ابتدا از سوی دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، و وزیر خارجه دولت او، مارکو روبیو، اعلام شد.
پس از آن مقامات هند و پاکستان هم توافق بر سر آغاز آتشبس از ساعت ۱۷ روز شنبه را تایید کردند.
با این حال ویکرام میسری، وزیر خارجه هند، شامگاه شنبه ۲۰ اردیبهشت در یک نشست خبری گفت که پاکستان تفاهمنامه آتشبس را نقض کرده است و به نیروهای مسلح هند دستور داده شده تا با هرگونه تکرار آن «به شدت برخورد کنند».
وزیر خارجه هند افزود: «ما از پاکستان میخواهیم که اقدامات مناسبی را برای رسیدگی به این تخلفات انجام دهد و با جدیت و مسئولیت با این وضعیت برخورد کند.»
در مقابل، وزارت خارجه پاکستان ضمن ابراز پایبندی این کشور به آتشبس، هند را به تخلف از آتشبس متهم کرد و گفت: «نیروهای ما با مسئولیت و خویشتنداری با این وضعیت برخورد میکنند.»
وزارت خارجه پاکستان همچنین خواستار خویشتنداری نیروهای نظامی حاضر در منطقه شد و تاکید کرد که هر مسئلهای درباره اجرای آتشبس باید از طریق «ارتباطات در سطوح مناسب» بررسی شود.
خبرگزاری رویترز به نقل از مقامات و همچنین ساکنان منطقه از آتشباری توپخانه و پرواز پهپادهای تهاجمی و شنیده شدن صدای پدافند هوایی در کشمیر تحت کنترل هند خبر داده است.
عمر عبدالله، سروزیر کشمیر تحت کنترل هند، در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «چه اتفاقی برای آتشبس افتاده؟ در سراسر سرینگر [مرکز جامو و کشمیر هند] صدای انفجار شنیده میشود… این آتشبس نیست.»
یک مقام ارشد در کشمیر تحت کنترل پاکستان هم اعلام کرد که «تبادل آتش به صورت پراکنده» در امتداد خط مرزی کشمیر، موسوم به خط کنترل، در جریان است.
درگیریها بین دو کشور از چهارشنبه گذشته و با حملات هوایی هند به نقاطی در پاکستان شدت گرفت و شامگاه جمعه درگیری سنگینی بین دو طرف روی داد.
به گزارش رویترز، تا شامگاه شنبه شمار قربانیان غیرنظامی روزهای اخیر در دو کشور به ۶۶ کشته رسید.
درگیریها بین دو همسایه دارای سلاح هستهای نگرانیهای گستردهای را پدید آورده بود و شامگاه جمعه ارتش پاکستان اعلام کرد که قرار است «مرکز فرماندهی ملی»، نهادی که یکی از وظایف آن تصمیمگیری درباره استفاده از تسلیحات هستهای است، تشکیل جلسه بدهد.
با این حال خواجه آصف، وزیر دفاع پاکستان، روز شنبه گفت که چنین جلسهای برگزار نشده است.
هند و پاکستان، هر دو، ادعای مالکیت کامل منطقه کشمیر را دارند و پیش از این دو بار، در سالهای ۱۹۶۵ و ۱۹۹۹، بر سر این منطقه وارد جنگ شدهاند.
دور جدید تشدید تنشها بین دو کشور از دوم اردیبهشت آغاز شد که افراد مسلح با شلیک به سوی گردشگران در یک تفرجگاه در کشمیر هند ۲۶ نفر را که عمدتا مردان هندو بودند کشتند.
هند گروههای شبهنظامی مستقر در پاکستان را که از سوی سازمان ملل تروریستی شناخته میشوند مسئول این حمله دانسته است؛ اما اسلامآباد هرگونه دخالت در این حمله را رد کرده است.