لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۴ تهران ۰۱:۴۳

فرمان اجرایی ترامپ: قیمت داروها در آمریکا «ممکن است تا ۹۰ درصد کاهش یابد»


دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، در نشست خبری دربارهٔ قیمت داروهای نسخه‌ای در اتاق روزولت کاخ سفید سخنرانی می‌کند. در کنار او رابرت اف. کندی جونیور، وزیر بهداشت (وسط) و محمد اوز، مدیر مدیکر و مدیکید (راست) حضور دارند. واشینگتن، دوشنبه ۲۲ اردیبهشت
دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، در نشست خبری دربارهٔ قیمت داروهای نسخه‌ای در اتاق روزولت کاخ سفید سخنرانی می‌کند. در کنار او رابرت اف. کندی جونیور، وزیر بهداشت (وسط) و محمد اوز، مدیر مدیکر و مدیکید (راست) حضور دارند. واشینگتن، دوشنبه ۲۲ اردیبهشت

رئیس‌جمهور آمریکا، دونالد ترامپ، روز دوشنبه یک فرمان اجرایی گسترده را امضا کرد که شرکت‌های داروسازی را ملزم به کاهش قیمت داروهای خود به سطح قیمت‌های پرداختی در سایر کشورها می‌کند.

دونالد ترامپ طی یک سخنرانی در روز دوشنبه ۲۲ اردیبهشت گفت قیمت داروها در ایالات متحده ممکن است با امضای این فرمان اجرایی فراگیر، بین ۵۹ تا ۹۰ درصد کاهش یابد.

مقامات کاخ سفید اعلام کردند که دولت طی ۳۰ روز آینده اهداف قیمتی را به شرکت‌های داروسازی اعلام خواهد کرد و در صورتی که این شرکت‌ها طی شش ماه پس از امضای فرمان، پیشرفت قابل‌توجهی به سمت این اهداف نداشته باشند، اقدامات بیشتری برای کاهش قیمت‌ها انجام خواهد شد.

در پی انتشار این خبر، سرمایه‌گذاران نسبت به اجرای این فرمان با تردید مواجه شدند و سهام شرکت‌های داروسازی که در ساعات اولیه معاملات کاهش یافته بود، بار دیگر رشد کرد. سهام شرکت‌های بزرگی مانند «مرک» با ۴٫۳ درصد، «فایزر» با ۲٫۷ درصد و «گیلیاد ساینسز» با ۴٫۷ درصد افزایش همراه شد، در حالی که سهام «الی لیلی»، بزرگ‌ترین شرکت داروسازی جهان از نظر ارزش بازار، با کاهش اندکی مواجه شد.

آمریکا بالاترین قیمت‌ها را برای داروهای نسخه‌ای در جهان پرداخت می‌کند، به‌طوری که این قیمت‌ها تقریباً سه برابر قیمت‌های مشابه در کشورهای توسعه‌یافته است.

آمریکایی‌ها بیشتر از سایر کشورها برای دارو پرداخت می‌کنند زیرا دولت آمریکا قیمت‌های دارو را کنترل نمی‌کند و شرکت‌های داروسازی آزادانه قیمت‌گذاری می‌کنند.


از سوی دیگر، قوانین ثبت اختراع قوی و حقوق انحصاری بازاریابی نیز به شرکت‌های داروسازی امکان می‌دهد تا برای مدت طولانی از رقابت جلوگیری کرده و قیمت‌ها را بالا نگه دارند.

همچنین بیمه‌های سلامت به دلیل نبود شفافیت در مذاکرات قیمتی بین واسطه‌ها، قیمت‌های بالا را به مصرف‌کنندگان منتقل می‌کنند.

بر اساس متن فرمان اجرایی، در صورتی که شرکت‌های داروسازی به اهداف دولت نرسند، این کشور از طریق مقررات‌گذاری، قیمت داروها را به سطح قیمت‌های بین‌المللی نزدیک خواهد کرد و سایر اقدامات، از جمله واردات دارو از کشورهای توسعه‌یافته و اعمال محدودیت‌های صادراتی، مورد بررسی قرار خواهد گرفت.

مقامات کاخ سفید هدف مشخصی برای کاهش قیمت داروها اعلام نکرده‌اند، اما این فرمان همچنین دولت را موظف می‌کند تا امکان اجرای برنامه‌های فروش مستقیم دارو به مصرف‌کنندگان با قیمت‌های مشابه سایر کشورها را بررسی کند.

هفته گذشته آقای ترامپ گفت که پیش از سفر به خاورمیانه یک «اعلان خیلی بزرگ» خواهد داشت؛ مشخص نیست که خبر مربوط به قیمت دارو همان اعلان است یا خیر.

اکنون دونالد ترامپ و کاخ سفید از این تصمیم با عنوان «مهم‌ترین و موثرترین» تصمیم رئیس جمهور یاد کرده‌اند.

رویترز به نقل از چهار دست‌اندرکار صنعت دارو که گفته‌اند کاخ سفید آنها را در جریان قرار داده است، نوشت شرکت‌های داروسازی انتظار دارد که این فرمان اجرایی بر برنامه بیمه سلامت «مدیکر» متمرکز باشد. این خبرگزاری پیش از این گزارش داده بود که دولت آمریکا چنین سیاستی را در دست بررسی دارد.

به نوشته خبرگزاری فرانسه، آقای ترامپ در دور قبلی ریاست جمهوری خود نیز سعی کرد قیمت دارو را به آنچه سایر کشورها پرداخت می‌کنند مرتبط کند اما دادگاه برنامه قیمت‌گذاری مرجع بین‌المللی پیشنهادی را مسدود کرد.

پنج سال پیش، دولت قبلی آقای ترامپ برآورد کرده بود که طرح پیشنهادی‌اش طی هفت سال بیش از ۸۵ میلیارد دلار برای مالیات‌دهندگان صرفه‌جویی خواهد کرد و هزینه‌های سالانه برای دارو را که به بیش از ۴۰۰ میلیارد دلار بالغ می‌شود کاهش خواهد داد.

XS
SM
MD
LG