وکیل سوئدی احمدرضا جلالی، پژوهشگر سوئدی-ایرانی که در ایران به اعدام محکوم شده، اعلام کرد که آقای جلالی پس از حمله قلبی هفته گذشته از مراقبت مناسب پزشکی محروم شده است.
همسر آقای جلالی روز جمعه اعلام کرده بود که این پژوهشگر در زندان اوین تهران دچار حمله قلبی شده است. احمدرضا جلالی که در سال ۲۰۱۷ به اتهام «جاسوسی» به اعدام محکوم شد و در دوران حبس تابعیت سوئد را دریافت کرد، به گفته وکیلش همچنان از مراقبتهای لازم برخوردار نشده است.
نیکا رستمی، وکیل جلالی در سوئد، روز دوشنبه ۲۲ اردیبهشت به خبرگزاری فرانسه گفت: «ماهیت این نوع بیماری نیازمند انجام آزمایشهای مختلف در بیمارستان، از جمله نوار قلب است، اما چنین مراقبتهایی تاکنون ارائه نشده است.»
به گفته رستمی، جلالی روز جمعه توسط یک پزشک و روز شنبه توسط یک متخصص معاینه شد که هر دو حمله قلبی را تأیید کردند. او افزود: «وی تنها مراقبتهای اولیه دریافت کرده، اما از دریافت مراقبتهای لازم محروم مانده است.»
رستمی همچنین اظهار داشت که مقامات زندان وعده دادهاند تجهیزات پزشکی برای انجام آزمایشها به زندان منتقل شود، اما این وعده هنوز عملی نشده است. او هشدار داد که با وجود نبض پایین جلالی، مراقبتهای تخصصی همچنان ارائه نشده و وضعیت عمومی سلامت او نامناسب است.
ماریا مالمیر اِستِنِرگارد، وزیر خارجه سوئد، روز جمعه اعلام کرد که در گفتوگویی فوری با همتای ایرانی خود خواستار ارائه مراقبتهای لازم برای جلالی شده است. او همچنین بار دیگر درخواست سوئد برای آزادی جلالی را تکرار کرد.
عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران، روز شنبه در پیامی در شبکه اجتماعی ایکس گفت که جلالی «به خدمات پزشکی دسترسی دارد» و سوئد را به تضعیف روابط میان دو کشور متهم کرد. او افزود: «به جای پیشروی به سوی بنبست، از همتای سوئدی خود میخواهم که در تصمیماتی که ما را به این نقطه رسانده، تجدید نظر کند.»
عراقچی همچنین احمدرضا جلالی را «یک مجرم محکوم» نامید و از تصمیم سوئد برای اعطای تابعیت به او، «پس از صدور حکم»، انتقاد کرد. ایران تابعیت دوگانه را به رسمیت نمیشناسد.
در ژوئن ۲۰۲۴، تهران دو شهروند سوئدی زندانی در ایران را در ازای آزادی حمید نوری، مقام سابق زندانهای ایران که در سوئد به حبس ابد محکوم شده بود، آزاد کرد، اما جلالی شامل این تبادل نبود.
کشورهای غربی مدتهاست ایران را متهم میکنند که از بازداشت شهروندان خارجی با اتهامات واهی به عنوان اهرمی برای امتیازگیری استفاده میکند.