بیش از ۳۸۰ چهره سینمایی از جمله رالف فاینس، بازیگر «فهرست شیندلر»، در نامهای سرگشاده که روز سهشنبه ۲۳ اردیبهشت پیش از افتتاحیهٔ جشنوارهٔ کن منتشر شد، آنچه را که «نسلکشی» در غزه خواندند، محکوم کردند.
در این نامه که توسط چند گروه فعال حامی فلسطینیها در روزنامهٔ فرانسوی «لیبراسیون» و مجلهٔ آمریکایی «ورایتی» منتشر شد، آمده است: «ما نمیتوانیم در حالی که نسلکشی در غزه در جریان است، سکوت کنیم».
امضاکنندگان که شامل ستارههای هالیوود از جمله ریچارد گیر و سوزان ساراندون، و همچنین پدرو آلمودوار، کارگردان تحسینشده اسپانیایی، و روبن اوستلوند، برندهٔ سابق جشنوارهٔ کن هستند، کشته شدن فاطمه حسونه، عکاس- خبرنگار در غزه، را محکوم کردند.
این عکاس- خبرنگار ۲۵ ساله موضوع مستندی با نام «روحت را دستت بگیر و برو» ساخته سپیده فارسی است که قرار است روز پنجشنبه در جشنوارهٔ کن به نمایش در آید.
خانم فارسی اوایل اردیبهشت در گفتوگو با رادیوفردا گفت: فاطمه علاقۀ بسیاری به سفر داشت اما هیچوقت نتوانسته بود از غزه فراتر برود و وقتی با پیشنهاد سفر به فرانسه روبهرو شد، گفت میآید اما به شرط آنکه دوباره به غزه برگردد.
حسونه ماه گذشته همراه با ۱۰ تن از بستگانش در حمله هوایی اسرائیل به خانهٔ خانوادگی او در شمال غزه کشته شد. مرگ او یک روز پس از اعلام خبر نمایش این مستند در جشنواره کن اتفاق افتاد.
سپیده فارسی از نمایش مستند خود استقبال کرد اما از برگزارکنندگان جشنواره کن خواست تا بمباران مداوم اسرائیل را محکوم کنند.
او به خبرگزاری فرانسه گفت: «باید یک واکنش واقعی صورت گیرد. گفتن این جمله که “جشنواره سیاسی نیست” بیمعناست».
از زمان ازسرگیری عملیات گستردهٔ اسرائیل در نوار غزه در ۲۸ اسفند گذشته، صدها تن جان خود را از دست دادهاند.
در حالی که غزه سومین ماه از محاصره کامل خود را میگذراند، بحران گرسنگی و سوءتغذیه بهویژه در میان کودکان بهسرعت رو به وخامت گذاشته است.
سازمان ملل هشدار داده است که انبارهای غذایی تخلیه شده و بازارها نیز یا خالی هستند یا اجناس با قیمتهای کلان عرضه میشوند، که برای اغلب ساکنان غزه که به کمکهای خارجی وابستهاند، دستنیافتنی است.
اسرائیل میگوید که هدف از این عملیات، شکست حماس و آزادی گروگانها در غزه است.
بر اساس اعلام ارتش اسرائیل، حماس همچنان ۵۸ گروگان اسرائیلی را در اختیار دارد که ۳۴ نفر از آنان بنابر ارزیابی ارتش، کشته شدهاند. همچنین پیکر یک سرباز اسرائیلی کشتهشده در جنگ ۲۰۱۴ نیز هنوز در اختیار این گروه است.
تکذیب امضای ژولیت بینوش
ابتدا اعلام شد که ژولیت بینوش، رئیس هیئت داوران امسال جشنوارهٔ کن، این نامه را امضا کرده، اما سخنگوی او به خبرگزاری فرانسه گفت که او چنین نامهای را امضا نکرده و اسم او هم پای این نامه نیامده است.
از دیگر امضاکنندگان نامه میتوان به جاناتان گلیزر، کارگردان بریتانیایی یهودیالاصل، اشاره کرد که برای فیلم «منطقهٔ مورد علاقه» در سال ۲۰۲۳ برنده جایزهٔ اسکار شد. مارک رافالو، ستارهٔ هالیوود، و خاویر باردم، بازیگر اسپانیایی، نیز این نامه را امضا کردهاند.
جشنوارهٔ کن از روز سهشنبه در ریویرای فرانسه آغاز میشود و مراسم افتتاحیه آن با نمایش یک فیلم فرانسوی و سه فیلم که ویرانیهای جنگ روسیه علیه اوکراین را نشان میدهند، آغاز میشود.
دو مستند با حضور ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، و فیلم سومی که در خط مقدم بزرگترین جنگ اروپا در ۸۰ سال گذشته فیلمبرداری شده، قرار است در برنامهٔ «روز اوکراین» این جشنواره به نمایش درآیند.
جشنوارهٔ کن گفته است: این مستندها «یادآور تعهد هنرمندان، نویسندگان و روزنامهنگاران برای بیان قصه این درگیری در قلب اروپا» است.
برنامهٔ مشابهی برای جنگ در غزه اعلام نشده است، اما سازماندهندگان جشنواره پیشتر اعلام کردند که فیلم فاطمه حسونه قرار است یاد او را «زنده» نگه دارد.
فیلم افتتاحیه عصر سهشنبه، «روزی خواهم رفت» ساخته آملی بونن، کارگردان فرانسوی، خواهد بود که قرار است قبل از اعطای نخل طلای افتخاری به رابرت دنیرو، بازیگر هالیوود، به نمایش در آید.