ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، اعلام کرد که امیدوار است از روز دوشنبه ۲۲ اردیبهشت آتشبسی کامل و موقتی با روسیه برقرار شود و افزود که «شخصاً» برای مذاکره با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، در ترکیه حاضر خواهد بود.
اظهارات او پس از آن مطرح شد که دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده، اصرار کرد اوکراین باید پیشنهاد اخیر روسیه برای برگزاری گفتوگوهای مستقیم در ترکیه در روز پنجشنبه را بپذیرد.
زلنسکی به همراه متحدان اروپاییاش پیشتر تأکید کرده بودند که روسیه باید با آتشبس بدون قیدوشرط ۳۰ روزهای که از روز دوشنبه آغاز شود، موافقت کند، سپس وارد مذاکره شوند.
اما ترامپ که نفوذ قابلتوجهی بر ادامه یا قطع حمایت تسلیحاتی حیاتی واشینگتن از اوکراین دارد، موضع متفاوتی اتخاذ کرد.
ترامپ روز یکشنبه در شبکه اجتماعی خود «تروث سوشیال» نوشت: «پوتین، رئیسجمهور روسیه، نمیخواهد توافق آتشبس با اوکراین داشته باشد، بلکه میخواهد روز پنجشنبه در ترکیه دیدار کند تا دربارۀ پایان احتمالی این خونریزی گفتوگو شود. اوکراین باید فوراً با این موضوع موافقت کند.»
او همچنین افزود: «دستکم این امکان فراهم میشود که ببینند توافقی ممکن است یا نه، و اگر نباشد، رهبران اروپا و آمریکا درک روشنی از وضعیت خواهند داشت و میتوانند بر آن اساس اقدام کنند.»
پس از این پیام، زلنسکی اعلام کرد «روز پنجشنبه در ترکیه شخصاً منتظر پوتین خواهم بود. انتظار دارم که او هم در آنجا حاضر شود. شخصاً. امیدوارم پوتین این بار بهانهای جور نکند که "نتوانسته" حضور پیدا کند».
البته هنوز مشخص نیست که زلنسکی حضورش در ترکیه را مشروط به اجرای آتشبس از روز دوشنبه کرده باشد.
پیش از این تحولات، زلنسکی در واکنش به اظهارات پوتین که با نادیده گرفتن درخواست رهبران اروپایی و اوکراین برای برقراری آتشبس سریع ۳۰ روزه پیشنهاد برگزاری مذاکرات مستقیم صلح با کییف را مطرح کرد، آن را «نشانهای مثبت» برای پایان دادن به جنگ دانسته و برای ملاقات با پوتین ابراز آمادگی کرده بود.
پوتین همچنین گفته بود که این مذاکرات ممکن است در روز ۱۵ مه (۲۵ اردیبهشت) در استانبول و «بدون هیچ پیششرطی» برگزار شود.
پوتین در این نشست خبری همچنین پیشنهاد کرد که مذاکرات صلحی که در آوریل ۲۰۲۲ میان روسیه و اوکراین انجام شده بود، دوباره از سر گرفته شود. او گفت: «ما مصمم به انجام مذاکرات جدی هستیم که هدف آن رفع ریشههای این مناقشه و دستیابی به صلحی پایدار و بلندمدت است.»
به گفته پوتین، او به زودی با رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه، برای بررسی امکان میزبانی این مذاکرات در استانبول تماس خواهد گرفت. او همچنین اشاره کرد که ممکن است در این مذاکرات به توافقی برای یک آتشبس جدید دست یابند.
زلنسکی در پیام خود تأکید کرد که «هیچ دلیلی برای ادامه کشتار حتی برای یک روز دیگر وجود ندارد» و خواستار آتشبسی کامل، پایدار و قابل اعتماد از سوی روسیه شد.
دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، در پیامی در شبکه اجتماعی تروث سوشیال، روز یکشنبه را به عنوان «روز بزرگی برای روسیه و اوکراین» توصیف کرد و گفت: «به صدها هزار نفری فکر کنید که با پایان این "حمام خون بیپایان" نجات مییابند.»
او افزود: «این میتواند آغاز یک دنیای کاملاً جدید و بسیار بهتر باشد.» ترامپ همچنین گفت که به تلاش برای کمک به دو طرف برای دستیابی به صلح ادامه خواهد داد.
در همین حال، پیش از سخنان تازه رئیسجمهور روسیه، رهبران اروپایی از جمله امانوئل مکرون، رئیسجمهور فرانسه، فردریش مرتس، صدراعظم آلمان، و نخستوزیران بریتانیا و لهستان پس از دیدار در کییف، از پیشنهاد آتشبس ۳۰ روزه از ۱۲ مه حمایت کرده بودند. این رهبران هشدار داده بودند که اگر روسیه این پیشنهاد را رد کند، با تحریمهای شدیدتری مواجه خواهد شد.
کییر استارمر، نخستوزیر بریتانیا، در یک نشست خبری گفت: «همه ما همراه با ایالات متحده از پوتین میخواهیم که اگر واقعاً به دنبال صلح است، این فرصت را نشان دهد. دیگر نه «اگر» و نه «اما».»
با وجود پیشنهاد آتشبس، کییف همچنان هدف حملات هوایی روسیه قرار گرفت. مقامات اوکراینی اعلام کردند که سامانههای پدافند هوایی این کشور توانستهاند برخی از پهپادهای روسی را که به سمت کییف پرتاب شده بودند، سرنگون کنند.
این حملات شامل شلیک پهپادها به بروواری در حومه کییف بود که منجر به آسیب دیدن یک خانه تابستانی و جراحات جزئی یک نفر شد. همچنین پنج خانه شخصی در منطقه اوبوخیف آسیب دیدند.