گروه حزب کارگران کردستان (پکاکا)، عبدالله اوجالان، بنیانگذار این گروه را «رهبر اصلی مذاکرات» در هر روند صلح احتمالی آینده با دولت ترکیه اعلام کرد و از آنکارا خواست تا شرایط حبس انفرادی او را تسهیل کند.
پکاکا که از سوی آنکارا و متحدان غربیاش در فهرست گروههای تروریستی قرار دارد، روز ۲۳ اردیبهشت اعلام کرد تصمیم گرفته است پس از دههها مبارزه مسلحانه با دولت ترکیه که بیش از ۴۰ هزار کشته بر جای گذاشت، خود را خلع سلاح و منحل کند.
این تصمیم تاریخی در پی نامهای از سوی اوجالان اتخاذ شد؛ او از سال ۱۹۹۹ در جزیرهای در زندان ایمرالی در نزدیکی استانبول نگهداری میشود.
زاگرس هیوا، سخنگوی شاخه سیاسی پکاکا، روز دوشنبه ۲۹ اردیبهشت به خبرگزاری فرانسه گفت: «ما انتظار داریم دولت ترکیه در شرایط انزوای اوجالان تجدیدنظر کند تا او بتواند در شرایطی آزاد و امن رهبری این روند را بر عهده بگیرد.»
او افزود که عبدالله اوجالان «مذاکرهکننده اصلی ما برای گفتوگو با دولت ترکیه است و تنها او قادر به اجرای عملی تصمیم انحلال پکاکا خواهد بود.»
هرچند سازوکار انحلال هنوز مشخص نیست، دولت ترکیه اعلام کرده است که روند را بهدقت زیر نظر خواهد داشت تا از اجرای کامل آن اطمینان یابد.
بیشتر در این باره: فصل تازه در تاریخ کردهای ترکیه؛ پایان اسلحه، آغاز تردیدهیوا تأکید کرد که پکاکا «در مسیر صلح جدیت نشان داده» اما «دولت ترکیه تاکنون هیچ تضمینی نداده و اقدامی برای تسهیل روند انجام نداده است» و همچنان به «بمباران و گلولهباران توپخانهای» مواضع پکاکا ادامه میدهد.
پکاکا پایگاههایی در منطقه خودمختار کردستان عراق دارد و ترکیه نیز پایگاههای نظامی در این منطقه ایجاد کرده و بهطور مکرر عملیات هوایی و زمینی علیه مواضع این گروه انجام میدهد.
برخی رسانههای ترکیه گزارش دادهاند که اعضای پکاکا که در خاک ترکیه مرتکب جرمی نشدهاند، میتوانند بدون نگرانی از پیگرد بازگردند؛ اما رهبران این گروه ممکن است ناچار به تبعید شوند یا در عراق بمانند.
هیوا در واکنش گفت که پکاکا با هرگونه تبعید اعضا یا رهبرانش مخالف است و افزود: «صلح واقعی نیازمند همپیوستگی است، نه تبعید.»