مقام‌های تهران نسبت به هرگونه حملهٔ اسرائیل به تاسیسات هسته‌ای ایران هشدار دادند

مردی در میدان ولی‌عصر تهران در حال عبور از کنار یک تابلوی تبلیغاتی جمهوری اسلامی علیه اسرائیل

عباس عراقچی، وزیر خارجهٔ جمهوری اسلامی، با اشاره به گزارش‌های اخیر دربارهٔ آماده شدن اسرائیل برای حملهٔ احتمالی به تاسیسات هسته‌ای ایران این گزارش‌ها را «نگران‌کننده» خواند و هشدار داد که تهران، آمریکا را در هر حملهٔ احتمالی اسرائیل سهیم می‌داند.

سخنگوی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نیز هشدار داد که اگر اسرائیل به گفتهٔ او، «حماقت کند و دست به تعرض بزند»، پاسخی «ویرانگر و قاطع» دریافت می‌کند.

وزیر خارجهٔ جمهوری اسلامی روز پنجشنبه اول خرداد در نامه‌ای به دبیرکل سازمان ملل، رئیس شورای امنیت و مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی گفت که تهدیدهای اسرائیل دربارهٔ حمله به تاسیسات هسته‌ای ایران «تهدیدی جدی علیه صلح و امنیت منطقه‌ای و بین‌المللی» است و این نهادهای بین‌المللی باید «اقدامات فوری و موثری» در برابر این تهدیدات انجام دهند.

عراقچی با بیان این‌که ایران به «هرگونه ماجراجویی» اسرائیل پاسخ خواهد داد، افزود: «ما همچنین بر این باوریم که در صورت وقوع هرگونه حمله‌ای علیه تاسیسات اتمی جمهوری اسلامی ایران از سوی رژیم صهیونیستی، دولت آمریکا نیز در آن سهیم بوده و مسئولیت حقوقی دارد».

او همچنین با بیان این‌که «تهدیدهای اسرائیل چیز جدیدی نیست»، در شبکه اجتماعی ایکس نوشت که «افشاگری اخیر که در آن از مقامات آمریکایی به عنوان افشاگر برنامه‌های اسرائیل نام برده شده نگران‌کننده است».

بیشتر در این باره: سی‌ان‌ان: اسرائیل برای حملهٔ احتمالی به تأسیسات هسته‌ای ایران آماده می‌شود

در روزهای اخیر ابتدا شبکهٔ تلویزیونی سی‌ان‌ان به نقل از منابع آمریکایی و سپس وبسایت «اکسیوس» به نقل از منابع اسرائیلی گزارش دادند که اسرائیل در حال آماده شدن است تا در صورت شکست مذاکرات هسته‌ای بین واشینگتن و تهران، حمله‌ای سریع به تاسیسات هسته‌ای ایران انجام دهد.

علی‌محمد نائینی، سخنگوی سپاه پاسداران، نیز روز پنجشنبه گفت اگر اسرائیلِ «متوهم حماقت کند و دست به تعرض بزند به طور قطع در جغرافیای آسیب‌پذیر و کوچک خود پاسخی ویرانگر و قاطع دریافت می‌کند».

او با ادعای این‌که «امکان فروپاشی جمهوری اسلامی» در نتیجهٔ حملهٔ نظامی یا اعتراضات داخلی وجود ندارد، گفت: «دشمن در برآوردهای خود از سرمایهٔ جمهوری اسلامی غافل و دچار توهم است و نمی‌فهمد اگر جنگ شروع شود قدرت مردمی وارد عرصه می‌شود» و «ما در جنبه‌های مختلف نسبت به سال‌های قبل قدرتمندتر شده‌ایم و پیشرفت‌های نظامی ما شگفت‌انگیز است».

در سال‌های گذشته حملات منتسب به اسرائیل علیه برخی تاسیسات هسته‌ای ایران صورت گرفته و پنجم آبان پارسال نیز اسرائیل از سه موج حملات هوایی علیه مراکز نظامی ایران خبر داد.

بر اساس اظهارات مقام‌های غربی و تصاویر ماهواره‌ای، پدافند هوایی و تاسیسات تولید موشک ایران در این حمله آسیب جدی دید و به نوشتهٔ سی‌ان‌ان، ایران اکنون «در ضعیف‌ترین موقعیت نظامی خود در دهه‌های اخیر قرار دارد».

بیشتر در این باره: عملیات نظامی اسرائیل در ایران؛ بامداد شنبه پنجم آبان چه گذشت؟

سخنگوی سپاه پاسداران در بخش دیگری از اظهارات خود خواستار نابودی اسرائیل شد و گفت: «تا اسرائیل محو نشود ثبات به جهان و منطقه بازنمی‌گردد».

ایران و ایالات متحده در ماه‌های اخیر چهار دور مذاکره دربارهٔ پرونده هسته‌ای تهران انجام داده‌اند و دور پنجم قرار است روز جمعه دوم خرداد در رم، پایتخت ایتالیا، برگزار شود.

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، تهدید کرده که ایران باید به توافقی سریع در زمینه برنامهٔ هسته‌ای خود برسد، وگرنه با «تحریم‌های ثانویه» و «بمباران» مواجه خواهد شد.

او روز ۲۰ فروردین تهدید کرد: «اگر نیاز به اقدام نظامی باشد، ما دست به این اقدام خواهیم زد. اسرائیل به وضوح در این امر مشارکت جدی خواهد داشت. آن‌ها هدایت حمله را برعهده خواهند داشت. ولی هیچ‌کس ما را هدایت نمی‌کند، اما ما کاری را که می‌خواهیم انجام می‌دهیم».

آمریکا، اسرائیل و سایر کشورهای غربی نگران هستند که ایران در پوشش برنامهٔ هسته‌ای خود که آن را «صلح آمیز» می‌خواند به دنبال دستیابی به سلاح اتمی باشد. ایران این ادعا را رد کرده است.

با این حال گزارش‌های آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نشان می‌دهد که میزان ذخایر اورانیوم ایران در سال‌های اخیر به سطحی رسیده که در صورت غنی‌سازی ۹۰ درصدی، برای ساخت شش بمب اتمی کفایت می‌کند.

بیشتر در این باره: ایران دارای چه تأسیسات مهم اتمی است و در کجا پراکنده شده‌اند؟

چند مقام آمریکایی به شبکه تلویزیونی «سی‌ان‌ان» گفته‌اند که مشخص نیست رهبران اسرائیل تصمیم نهایی را در مورد حمله به تاسیسات هسته‌ای ایران گرفته باشند.

با این حال این شبکه خبری به نقل از یک فرد مطلع نوشته است: «احتمال حملهٔ اسرائیل به تاسیسات هسته‌ای ایران در ماه‌های اخیر به طور قابل توجهی افزایش یافته است».

به گفتهٔ این منبع، چشم‌انداز حصول توافقی بین تهران و واشینگتن که باعث «از بین رفتن همه اورانیوم ایران» نشود، «احتمال حمله را بیشتر می‌کند».

بیشتر در این باره: ترامپ: اگر ایران از برنامهٔ تسلیحات اتمی دست نکشد، اسرائیل حمله را هدایت می‌کند
بیشتر در این باره: خامنه‌ای: گمان نمی‌کنم مذاکرات با آمریکا به نتیجه برسد؛ نمی‌دانیم چه خواهد شد