مراسم عشای ربانی آغازین، شروع رسمی کار پاپ لئو چهاردهم، برگزار شد

پاپ لئو چهاردهم در مراسم آغاز رسمی دوران فعالیت خود که به آن مراسم عشای ربانی آغازین نیز گفته می‌شود، وعده داد برای وحدت تلاش خواهد کرد تا کلیسای کاتولیک به نمادی از صلح در جهان بدل شود.

او که نخستین آمریکایی‌‌ است که به این مقام رسیده، این پیام همبستگی را روز یکشنبه ۲۸ اردیبهشت در میدان سنت پیتر در برابر حدود ۲۰۰ هزار زائر و مقامات سیاسی و سلطنتی شمار بسیاری از کشورها بیان کرد.

لئو چهاردهم دوران پاپ بودن خود را رسماً با نخستین گشت با ماشین مخصوص پاپ در میدان آغاز کرد؛ آیینی که اکنون جذابیت رسانه‌ای عمده‌ای هم یافته است.

به‌گزارش آسوشیتدپرس، در طول مراسم عشای ربانی، لئو چهاردهم هنگام قرار گرفتن دو نماد مهم پاپ بر او، یعنی شال پالیوم بر دوش و حلقۀ ماهی‌گیر بر انگشت، به نظر می‌رسید که بغض کرده است.

شال یا خرقۀ پالیوم که بر دوش پاپ آویخته می‌شود، نماد شبانی است که گله‌اش را هدایت می‌کند؛ چنان‌که پاپ وفادارانش را. حلقۀ ماهی‌گیر نیز که مهر رسمی لئو می‌شود، به ندای عیسی به پطرس برای انداختن تورهای ماهی‌گیری اشاره دارد و نام یا لقب پاپ فعلی پیرامون آن حک می‌شود.

معاون رئیس‌جمهور آمریکا و دیگر مقامات

جی‌دی ونس، معاون رئیس‌جمهور آمریکا و از آخرین مقام‌های خارجی که پاپ فرانسیس را پیش از درگذشتش دید، رهبری هیئت آمریکایی حاضر در این مراسم را بر عهده داشت که برای گرامیداشت پاپ متولد شیکاگو، لئو، آمده بودند. ونس پس از ورود به رم، به مقبره پاپ آرژانتینی رفت و ادای احترام کرد.

محور پاپ بودن لئو

لئو چهاردهم، در خطبۀ خود، گفت می‌خواهد خادم وفاداران باشد، با تکیه بر دو بعد پاپ بودن؛ محبت و وحدت، تا کلیسا نیرویی برای صلح در جهان باشد.

او همچنین گفت: «مایلم نخستین خواست بزرگ ما کلیسایی متحد باشد؛ نشانه‌ای از یگانگی و همبستگی که به بن‌مایه‌ای برای جهانی آشتی‌پذیر بدل شود. در دوران ما، هنوز هم نفاق بسیار می‌بینیم، زخم‌های بسیار از نفرت، خشونت، تعصب، ترس از تفاوت و الگوی اقتصادی‌ای که منابع زمین را استثمار و فقیرترین‌ها را به حاشیه می‌راند.»

دوران ۱۲ سالۀ پاپ فرانسیس که بر حمایت از فقرا و انتقاد از نظام سرمایه‌داری تأکید داشت، بسیاری از محافظه‌کاران را دلزده کرده بود. آسوشیتدپرس می‌نویسد انتخاب لئو چهاردهم ظاهراً محافظه‌کاران را خشنود کرده، چرا که سبک سنتی و منضبط‌تر و پیشینۀ آگوستینی او بر آموزه‌های اصلی کاتولیکی تأکید دارد.

لئو این پیام را با پوشیدن شنل قرمز رسمی پاپ برای دیدار با ونس و هیئت‌های رسمی پس از مراسم تثبیت کرد. فرانسیس بسیاری از این تشریفات را کنار گذاشته بود، اما بازگشت لئو به لباس سنتی، موجب خوشحالی محافظه‌کاران شده است.

البته او در عرف‌شکنی نیز کوتاهی نکرد؛ زمانی که برادر بزرگ‌ترش، لویی پرووست که خود را یک «تیپ سیاسی طرفدار ترامپ» می‌نامد، با همسرش برای خوشامدگویی آمدند، او را در آغوش گرفت.

امنیت و پروتکل دیپلماتیک

پروتکل سخت‌گیرانۀ دیپلماتیک جایگاه مقامات را در مراسم مشخص کرده بود. ایالات متحده و پرو، به دلیل تابعیت دوگانۀ لئو، در ردیف اول قرار گرفتند. ونس، که کاتولیک تازه‌مسیحی‌شده‌ای است و پیش‌تر با فرانسیس بر سر اخراج دسته‌جمعی مهاجران در دورۀ ترامپ اختلاف داشت، همراه با مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا که برای پیشبرد مذاکرات صلح روسیه و اوکراین زودتر به رم سفر کرده، شرکت داشت.

دینا بولوارته، رئیس‌جمهور پرو، یکی از حدود ۱۲ رئیس‌ دولت شرکت‌کننده در مراسم بود. همچنین ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین. گزارش‌ها حاکی از آن است که روسیه قصد داشت وزیر فرهنگ خود را به این مراسم بفرستد اما در نهایت به حضور سفیر خود بسنده کرد.

پروتکل دیپلماتیک همچنین نحوۀ پوشش را نیز تعیین کرده بود. درحالی‌که بیشتر افراد مشکی پوشیده بودند، معدود ملکه‌ها و شاهزاده‌خانم‌های کاتولیک از جمله ملکه اسپانیا و پرنسس موناکو، به موجب امتیاز ویژه‌ای، لباس سفید پوشیده بودند.

همچنین ۳۶ کلیسای مسیحی جهان، جامعه یهودی با هیئتی ۱۳ نفره (نیمی از آن‌ها خاخام)، و نمایندگانی از ادیان بودایی، مسلمان، زرتشتی، هندو، سیک و جین نیز حضور داشتند.

از ایران نیز رضا صالحی امیری، وزیر میراث فرهنگی، به‌‌عنوان نمایندۀ رئیس‌جمهور ایران در این مراسم شرکت داشت.

تدابیر امنیتی نیز مانند مراسم خاکسپاری پاپ فرانسیس که حدود ۲۵۰ هزار نفر در آن شرکت کرده بودند، شدید بود.

در پایان مراسم، لئو چهاردهم ابراز امیدواری کرد که مذاکراتی برای «صلحی عادلانه و پایدار» در اوکراین شکل بگیرد و برای مردم غزه هم دعا کرد؛ کودکان، خانواده‌ها و سالخوردگانی که «تا مرز گرسنگی مطلق پیش رفته‌اند».

او اشاره‌ای به گروگان‌های گرفته‌شده توسط حماس در ۷ اکتبر ۲۰۲۳ از جنوب اسرائیل نکرد، درحالی‌که پاپ فرانسیس معمولاً در دعاهای خود برای غزه آن‌ها را هم یاد می‌کرد.

زلسنکی بعدتر با لئو دیداری رسمی در واتیکان داشت و سپس با ونس و روبیو در اقامتگاه آمریکا در رم ملاقات کرد. زلسنکی در پستی در ایکس گفت که بر «آتش‌بس کامل و بی‌قیدوشرط در سریع‌ترین زمان ممکن» و نیز فشار دیپلماتیک بر روسیه «تا زمانی که حاضر به توقف جنگ شوند» تأکید کرده است.

بیشتر در این باره: یک کاردینال آمریکایی پاپ جدید شد؛ رابرت پِرِووست لقب «لئو چهاردهم» را برگزید