لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۱ خرداد ۱۴۰۴ تهران ۱۱:۲۱

ابراز امیدواری روبیو به توافق هسته‌ای با ایران؛ «گزینهٔ دیگر بسیار بدتر خواهد بود»


مارکو روبیو می‌گوید دستیابی به چنین توافقی «کار ساده‌ای نخواهد بود»
مارکو روبیو می‌گوید دستیابی به چنین توافقی «کار ساده‌ای نخواهد بود»

وزیر خارجه ایالات متحده ابراز امیدواری کرد که با ایران توافق هسته‌ای حاصل شود، زیرا گزینه دیگر «بسیار بدتر خواهد بود»؛ او همچنین بار دیگر تاکید کرد که برنامه هسته‌ای ایران باید بدون غنی‌سازی اورانیوم باشد.

مارکو روبیو روز سه‌شنبه ۳۰ اردیبهشت در کمیتهٔ روابط خارجی سنای آمریکا گفت دولت دونالد ترامپ در تلاش برای دستیابی به توافقی با ایران است که به تهران اجازه دهد برنامهٔ هسته‌ای صلح‌آمیز اما بدون غنی‌سازی اورانیوم داشته باشد.

او در عین حال اذعان کرد که دستیابی به چنین توافقی «کار ساده‌ای نخواهد بود».

تهران و واشینگتن تاکنون چهار دور مذاکرات هسته‌ای برگزار کرده‌اند و بر اساس گزارش‌ها، موضوع غنی‌سازی به کانون اختلاف در این مذاکرات تبدیل شده است.

علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، روز سه‌شنبه با بیان این‌که گمان نمی‌کند مذاکرات با آمریکا به نتیجه برسد گفت: «این‌که بگویند ما به ایران اجازه غنی‌سازی نمی‌دهیم، این غلط زیادی است».

مارکو روبیو در جلسه کمیتهٔ روابط خارجی سنای آمریکا گفت: «مذاکراتی در جریان است، امیدوارم در جریان باشد چون گزینه بدیل به نظرم بسیار بدتر است اما شاید ضروری باشد».

او گفت اگر آنچه مقامات ایران می‌خواهند یک برنامهٔ هسته‌ای غیرنظامی است، می‌تواند مانند چندین کشور جهان «راکتور بسازند و سپس مواد غنی‌شده را بیاورند و از آن برای تولید برق استفاده کنند».

وزیر خارجهٔ ایالات متحده افزود: «وقتی غنی‌سازی در هر سطحی را بدانید، برای غنی‌سازی در سطح بالاتر تنها چیزی که نیاز دارید زمان است... آن‌ها قبلا این کار را کرده‌اند و اکنون هم دارند انجام می‌دهند.»

پس از خروج آمریکا از برجام در اردیبهشت ۱۳۹۷، ایران در چندین مرحله از تعهدات خود ذیل آن توافق عدول کرد و میزان غنی‌سازی اورانیوم را که سقف مجاز آن ۳.۶۷ درصد بود تا ۶۰ درصد بالا برد؛ سطحی که به غنی‌سازی ۹۰ درصدی برای ساخت سلاح هسته‌ای بسیار نزدیک است.

ایران همواره برنامهٔ هسته‌ای خود را دارای مقاصد صلح‌آمیز معرفی کرده است.

با این حال گزارش‌های آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نشان می‌دهد که میزان ذخایر اورانیوم ایران به حدی رسیده که در صورت غنی‌سازی ۹۰ درصدی، برای ساخت شش بمب اتمی کفایت می‌کند.

مقام‌های جمهوری اسلامی، از جمله عباس عراقچی وزیر خارجه ایران، گفته‌اند که بر اساس پیمان ان‌پی‌تی غنی‌سازی را حق خود می‌دانند و «این موضوع قابل مذاکره نیست».

مارکو روبیو در جلسه کمیتهٔ روابط خارجی سنا گفت: «آن‌ها ادعا می‌کنند که غنی‌سازی یک موضوع غرور ملی است. نظر ما این است که آن‌ها غنی‌سازی را به عنوان یک عامل بازدارنده می‌خواهند».

آقای روبیو بدون اشاره به جزئیات گفت: «بازیگران دیگری هم هستند، من خیلی عمیق‌تر به آن نمی‌پردازم، اما کشورهای دیگری در منطقه هستند که نسبت به حفظ بلند مدت غنی‌سازی در ایران دیدگاه‌هایی از ناراحتی گرفته تا تهدید وجودی احساس می‌کنند.»

وزیر خارجهٔ ایالات متحده با اشاره به مذاکرات هسته‌ای با مقام‌های ایران افزود: «امید ما این است که بتوانیم آنها را به مسیری به سمت رفاه و صلح ترغیب کنیم. مسیری که به آن‌ها اجازه می‌دهد اقتصاد خود را توسعه دهند و ب آنها اجازه می‌دهد - اگر بخواهند - یک برنامه انرژی هسته‌ای غیرنظامی و مانند سایر کشورهای جهان بدون غنی‌سازی داشته باشند.»

دونالد ترامپ و همچنین فرستاده ویژه او، استیو ویتکاف، در هفته‌های اخیر به موضوع غنی‌سازی در ایران اشاره کرده‌اند.

استیو ویتکاف چند روز پیش بار دیگر تاکید کرد که ایالات متحده نمی‌تواند حتی یک درصد غنی‌سازی در ایران را بپذیرد.

آقای ترامپ نیز ۲۶ اردیبهشت به شبکه تلویزیونی فاکس نیوز گفت: «ما به هر حال به یک راه‌حل خواهیم رسید. خشونت‌آمیز یا غیرخشونت‌آمیز؛ و من به شدت غیرخشونت‌آمیز را ترجیح می‌دهم».

رئیس جمهور آمریکا در پاسخ به پرسشی درباره سرنوشت برنامه هسته‌ای غیرنظامی ایران گفت: «آنها نفت عظیمی دارند. برای ۳۰۰ سال نفت دارند و نفت مرغوبی هم دارند... وقتی این همه نفت دارید چه نیازی به برنامه هسته‌ای غیرنظامی هست؟ متوجه نمی‌شوم».

رضا علیجانی: خامنه‌ای با غنی‌سازی می‌خواهد راه فرار برای ساخت سلاح اتمی باز بماند
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:40 0:00
لینک مستقیم
XS
SM
MD
LG