عملیات اطفای حریق ادامه دارد
به گزارش رسانههای ایران، عملیات خاموش کردن آتش شب گذشته در اسکله بندر رجایی ادامه یافت.
خبرگزاری دانشجو بامداد دوشنبه خبر داد که وزش گاه و بیگاه باد باعث ایجاد مشکل در عملیات اطفاء حریق شد.
همچنین به نوشته این رسانه، آتش به دلیل شرایط جوی و وزش باد به بخشهای دیگری از بندر سرایت کرد و جابهجایی کانتینرها هم باعث شعلهور شدن آتش و برخاستن دود عظیم در برخی نقاط شد.
محمد آشوری، استاندار هرمزگان، اواخر شامگاه یکشنبه با بیان اینکه آتشنشانان از جبهههای چهارگانه مشغول اطفاء حریق هستند گفت: فردا صبح هواپیماهای آبپاش دوباره وارد عملیات خواهند شد.
روز گذشته سازمان مدیریت بحران کشور اعلام کرد که ۸۰ درصد عملیات اطفای حریق انجام شده و قرار است در ساعات آینده لکهگیری پایان یابد.
ساعاتی پس از آن جلال ملکی، سخنگوی آتشنشانی تهران هم که در محل حضور دارد، گفت: «لکهگیری زمانبر است اما خطر گسترش آتش کاملا رفع شده است.»
هواپیماهای روس برای کمک به مهار آتش، وارد بندرعباس شدند
سفارت روسیه در تهران اعلام کرد که دو هواپیمای امدادی این کشور بامداد دوشنبه جهت امدادرسانی به حادثه انفجار بندر رجایی وارد بندرعباس شدند.
به گفته این سفارتخانه، یک هواپیمای روس دیگر در راه است.
ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، روز یکشنبه ضمن ارسال پیام تسلیت، ارائه کمک به ایران برای مهار این آتشسوزی را پیشنهاد کرده بود.
کاظم جلالی، سفیر ایران در مسکو، هم در حساب کاربری خود در شبکه ایکس نوشت که با تماس شبانه مسئولان برای درخواست کمک از روسیه در مهار آتش، همان نیمهشب شب با مقامهای روسیه تماس گرفته است.
رسانههای ایران گزارش دادهاند که عملیات خاموش کردن آتش در اسکله بندر رجایی ادامه دارد. محمد آشوری، استاندار هرمزگان، شامگاه یکشنبه با بیان اینکه آتشنشانان از جبهههای چهارگانه مشغول اطفاء حریق هستند گفت: دوشنبه صبح هواپیماهای آبپاش دوباره وارد عملیات خواهند شد.
گزارش وزیر کشور از جزئیات زمانی انفجار و دلیل آن
وزیر کشور ایران میگوید علت اولیه شروع آتشسوزی بندر شهید رجایی هنوز مشخص نیست و کمیتۀ ویژهای مشغول بررسی ابعاد حادثه است.
اسکندر مؤمنی گفت «جابهجایی محموله» موجود در این محل «از ساعت از ساعت ۹ و ۳۰ دقیقه صبح در حال انجام بوده تا ساعت ۱۲ و ۴ دقیقه که یک شعله کوچک مشاهده شد که هنوز علت آن معلوم نیست و ظرف یک دقیقه انفجار رخ داد».
وزیر کشور دربارۀ نوع و جنس این «محموله» و مبدأ و مقصد آن هیچ توضیحی نداد و فقط افزود «قصورهای احتمالی و حتی عدم اظهار صحیح وجود مواد اشتعالزا بررسی خواهد شد».
مقامات جمهوری اسلامی، جدا از «علت» آتشسوزی و انفجار که میگویند بررسی و اعلام خواهند کرد، هنوز هیچ جزئیاتی از مشخصات «مواد شیمایی نسبتاً خطرناک» و «محمولۀ در حال جابهجایی» از این بندر ارائه ندادهاند.
خامنهای خواستار کشف و پیگیری «هرگونه سهلانگاری یا تعمد» در وقوع انفجار شد
علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، در پیام مکتوبی که در ارتباط با انفجار در بندر رجایی منتشر کرد، از مسئولان امنیتی و قضایی خواست «هرگونه سهلانگاری یا تعمد» در این حادثه را کشف و پیگیری کنند.
خامنهای در این پیام نوشت: «مسئولان امنیتی و قضایی موظفاند با بررسی کامل، هرگونه سهلانگاری یا تعمد را کشف و بر طبق مقررات پیگیری کنند.»
مقامات و منابع رسمی ایران هنوز هیچ توضیحی دربارۀ علت آتشسوزی و انفجار ارائه ندادهاند. شورای اطلاعرسانی دولت صرفاً اعلام کرد انفجار در «یکی از منابع قابلاشتعال در بندر» رخ داده است و بابک محمودی، رئیس سازمان امداد و نجات کشور، نیز دربارۀ منشأ حریقی که منجر به انفجار شد، گفت «مواد شیمیایی نسبتاً خطرناکی است و ادامۀ حریق گازهای خطرناک متصاعد میکند».
جدا از «علت» آتشسوزی و انفجار که برخی مقامات وعده دادهاند بررسی و اعلام خواهد شد، هنوز هیچ جزئیاتی از مشخصات «مواد شیمایی نسبتاً خطرناک»، مشخصات محل کانون آتشسوزی و نهادی که این بخش از بندر به آن تعلق دارد نیز منتشر نشده است.
اشارۀ رهبر جمهوری اسلامی به «تعمد» در کنار «سهلانگاری» در وقوع این حادثه در حالی است که آسوشیتدپرس بهنقل از شرکت امنیت دریایی «امبری» میگوید آتشسوزی بندر رجایی «ظاهراً در اثر جابهجایی نادرست محموله سوخت جامد برای موشکهای بالستیک ایران رخ داده است».
این خبرگزاری نیز نوشت که مقامات ایرانی ساعتها پس از انفجار توضیح شفافی درباره علت حادثه ارائه ندادند و تنها ارتباط آن با صنعت نفت کشور را رد کردند.
بهگزارش این خبرگزاری، شرکت امنیت دریایی «امبری» گفته است که بندر رجایی در ماه مارس میزبان محمولهای از «سوخت موشکی پرکلرات سدیم» بوده است؛ محمولهای که سوم بهمن ماه روزنامه فایننشالتایمز با استناد به اطلاعات امنیتی از مقاماتی در دو کشور غربی گزارش داد یکی از دو کشتی باری ایرانی حامل آن چین به ایران هستند و ۱۱ فروردین نیز نشریۀ نیوزویک بهنقل از یک نهاد ناظر بر مسیر کشتیها گزارش داد که این کشتی با نام جیران روز نهم فروردین به بندرعباس رسیده است.
«۳۱ نفر» از مصدومان انفجار در بخش مراقبتهای ویژه بستری هستند
رئیس دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان گزارش تازهای از وضعیت مصدومان انفجار در بندر رجایی ارائه داد.
براساس این گزارش، از بیش از هزار نفری که در این حادثه مصدوم شدند، «۹۵۰ تن ترخیص، ۱۷۵ تن بستری و ۹ بیمار برای درمان به بیمارستانهای خارج از استان اعزام شدند».
بهگفتۀ این مقام مسئول، «۱۷۰ تن از مصدومان در بیمارستانهای استان عمل جراحی شدند و هم اکنون ۳۱ بیمار در بخش مراقبتهای ویژه بستری هستند».
پیشتر، فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت، آمار مصدومان انفجار را «۱۱۳۹» نفر اعلام کرده بود.
از آتش و انفجار تا شک و تردید، از هراس و خشم تا سنج و دمام
آتشسوزی در بندر رجایی که از ظهر شنبه ششم اردیبهشت و پس از انفجاری مهیب آغاز شد، همچنان ادامه دارد و بهگفتۀ رئیس سازمان مدیریت بحران، آتش در ضلع غربی، شمال و جنوب اسکلۀ محل انفجار مهار شده و تلاش برای اطفای حریق در ضلع شرقی همچنان ادامه دارد. در شبانهروز گذشته حاشیهها و تحلیلها پیرامون این حادثه نیز کم نبوده است. گزارش ویدئویی زیر مروری بر این رویدادها است.
شمار کشتهشدهها به ۴۰ نفر رسید
استاندار هرمزگان اعلام کرد شما جانباختگان انفجار و آتشسوزی در بندر رجایی به ۴۰ نفر رسید.
پیشتر، فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت، در مورد آمار مصدومان انفجار گفته بود «۱۱۳۹ مراجعه به مرکز درمانی صورت گرفته است» که رسیدگی به اغلب آنها بهصورت سرپایی بوده و مرخص شدهاند.
پیرحسین کولیوند، رئیس جمعیت هلال احمر ایران، هم اعلام کرده است ۱۹۰ نفر از مصدومان همچنان در بیمارستانها بستری هستند و دستکم ۲۰ تن از آنان در بخشهای مراقبتهای ویژه تحت درمان قرار دارند.
رئیس سازمان مدیریت بحران میگوید آتشسوزی امشب مهار میشود
رئیس سازمان مدیریت بحران میگوید آتش دیشب در ضلع غربی، شمال و جنوب اسکلۀ محل انفجار مهار شد و اطفای حریق در ضلع شرقی این اسکله ادامه دارد و وعده داد که «تا پایان امشب آتش قسمت شرقی» مهار میشود.
بهگفتۀ این مقام مسئول، علت اشتغال کانتینرها در ضلع شرقی این است که «این کانتینرها دارای مواد اشتعالزا همچون قیر و شیمیایی است».
در حال حاضر آتشنشانهایی از استانهای تهران، بوشهر، کرمان و فارس به کمک مأموران هرمزگان آمدهاند.
«فستیوال کوچه» اعلام کرد به پایان راه رسیده و باقی برنامهها برگزار نخواهد شد
در پی اعلام عزای عمومی در ایران، برگزارکنندگان «فستیوال کوچه» اعلام کردند که این فستیوال به پایان راه رسیده است و باقی برنامهها برگزار نخواهد شد.
در بخشی از بیانیۀ رسمی این فستیوال آمده است: «جنوب خونهایه با یه نخلی وسطش، یه کُناری گوشهش، یه قایقِ کهنهای کُنجش. یه اتاقیش اهوازه، یکیش بوشهره، یه بزرگ و پهن و قشنگیش بندرعباسه. خونهای که یه چیشش گریهس، دیگه دست و نی و نای نداره. کوچه رو به شرق، رو به بندر، زانو بغل میگیره و از منتهیالیه شادی رو به نهایت غم سکوت میکنه.»
برگزارکنندگان فستیوال کوچه در پایان بیانیه نیز نوشتهاند امشب در حیاط مدرسه سعادت دور هم جمع میشوند و داستان آخر را میخوانند.
فستیوال کوچه که رویدادی مردمی برای حفظ موسیقی محلی، تقویت گردشگری در بوشهر و معرفی فرهنگ بومی استان بوشهر است، برگزاری آن امسال با مخالفت و اعتراض افراد تندرو مواجه شد و تعدادی از امامان جمعه نیز به برگزاری آن اعتراض کردند.
با این حال این فستیوال با مجوز برگزاری در برخی مکانها در حال برگزاری بود و شنبهشب، پس از انفجار در بندر رجایی که به مصدوم شدن بیش از هزار نفر و کشته شدن دستکم ۲۸ نفر انجامید، برگزارکنندگان مردم بوشهر فضای برنامههای خود را از شادی به عزا برگرداندند و در همدردی با هموطنان خود در بندرعباس به عزاداری موسیقایی پرداختند.
انفجار در بندر رجایی چه آسیبی به تجارت کشور وارد میکند؟
در پی انفجار مهیب در بندر رجایی در روز شنبه ششم اردیبهشت، مقامات دولتی اعلام کردهاند که فعالیتهای دیگر بخشهای این بندر کلیدی در تجارت ایران دچار اختلال نشده است.
رادیوفردا با دالغا خاتیناوغلو، کارشناس انرژی و اقتصاد، گفتوگو کرده است دربارۀ وضعیت این بندر، سهم آن در تجارت ایران و مهمتر از همه تأثیری که خسارات ناشی از انفجار در این بندر بر تجارت کشور خواهد گذاشت.
این کارشناس اقتصادی ضمن توضیح ظرفیتها و سهم این بندر در تجارت ایران میگوید تجارت کشور بر اثر این حادثه فلج نمیشود، اما با توجه به اینکه ۸۵ درصد تجارت کانتینری ایران از این بندر انجام میشود و انفجار و آتشسوزی و خسارتهای گسترده در همین بخش رخ داده است، شوک بزرگی به تجارت بینالمللی ایران وارد خواهد شد.