پیامهای ابراز همدردی برخی کشورها با ایران
در پی وقوع انفجار و آتشسوزی گسترده در بندر رجایی در بندرعباس، شماری از کشورها ازجمله قطر، عمان، عربستان سعودی، عراق و روسیه با صدور بیانیههایی با دولت و مردم ایران ابراز همدردی کردند.
وزارت خارجه عربستان سعودی با انتشار بیانیهای، ضمن ابراز همدردی اعلام کرد «آماده ارائه هرگونه کمک به برادران ایرانی هستیم».
سفارت روسیه در تهران نیز اعلام کرد هرگونه درخواست برای کمک فوراً به مسکو منتقل خواهد شد تا تصمیمات لازم بهصورت عملیاتی اتخاذ شود.
وزارت خارجه عراق نیز در بیانیهای، با ابراز تسلیت و همدردی، آمادگی خود را برای ارائه هرگونه کمک بهمنظور کاهش آثار این فاجعه اعلام کرد.
محمد شیاع السودانی، نخستوزیر عراق، نیز به وزیر کشور عراق دستور داد با همتای ایرانی خود برای کسب اطلاعات بیشتر و کمکهای فوری و ممکن تماس بگیرد.
وزیر امور خارجه ترکمنستان هم طی تماس تلفنی با وزیر خارجه ایران مراتب همدردی و تسلیت این کشور را با دولت و مردم ایران ابراز کرد.
دفتر امیر قطر نیز با صدور بیانیهای اعلام کرد شیخ تمیم بن حمد آل ثانی، امیر قطر، با ارسال پیامی به مسعود پزشکیان حادثۀ انفجار در بندرعباس را به وی تسلیت گفت.
نفوذ آتش به پایانۀ کانتینری؛ شمار کشتهها به هشت نفر رسید
خبرگزاریهای ایران از مهار نشدن آتشسوزی و نفوذ آن به کانتینرها خبر میدهند. وزیر کشور نیز از افزایش شمار کشتهها به هشت تن خبر داد.
بنا به اعلام وزیر کشور، تا این لحظه حدود ۷۰۰ تا ۷۵۰ نفر مصدوم شدهاند که از این تعداد ۲۱۲ نفر به صورت سرپایی مداوا شدند و سایر مصدومان به مراکز درمانی استان، شهرهای همجوار و حتی استانهای همسایه اعزام شدهاند.
اسکندر مؤمنی همچنین افزود تا این لحظه آمار قطعی کشتهشدگان هشت نفر است. گزارشهایی از مفقود شدن دستکم شش نفر نیز منتشر شده است.
همزمان خبرگزاری تسنیم یا انتشار ویدئوهایی از آتش گرفتن کانتینرها در نزدیکی کانون انفجار اعلام کرد همچنان صدای انفجار هنوز به گوش میرسد.
ویدئوی منتشرشده از خبرگزاری مهر نیز حاکی از انفجارهای پیدرپی کانتینرها در پایانۀ کانتینری بندر رجایی است.
بهدلیل «احتمال انتشار آمونیاک، دیاکسید گوگرد و دیاکسید نیتروژن» در بندرعباس شرایط اضطرار اعلام شد
وزارت بهداشت با اعلام شرایط اضطرار آلودگی هوا در بندرعباس از «احتمال انتشار آلایندههایی نظیر آمونیاک، دیاکسید گوگرد و دیاکسید نیتروژن در سطح شهربندرعباس» خبر داد.
به همین دلیل، در اطلاعیۀ معاون وزارت بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان موظف شده نسبت به اطلاعرسانی گسترده درباره ضرورت ماندن مردم در منازل، اجتناب از حضور در فضای آزاد و خودداری از انجام فعالیتهای بدنی در محیط باز اقدام کند. همچنین توصیه شده است پنجرهها بسته نگه داشته شوند تا از نفوذ آلایندهها به داخل منازل جلوگیری شود.
در پی انفجار امروز، دود غلیظ و سیاه آسمان بندرعباس را فراگرفته است.
معاون وزارت بهداشت همچنین خواستار اقدامات لازم برای نمونهبرداری از هوای آزاد برای تعیین نوع گازهای آلاینده شد.
فرماندار بندرعباس هم اعلام کرد براساس تصمیم شورای مدیریت استان، یکشنبه ۷ اردیبهشت تمامی مدارس شهرستان بندرعباس تعطیل خواهد بود.
وزیر کشور: آتشسوزی هنوز مهار نشده است
برخلاف ادعای قبلی برخی خبرگزاریهای ایران ازجمله تسنیم که کنترل آتشسوزی خبر داده بودند، وزیر کشور ایران اعلام کرد آتشسوزی هنوز بهطور کامل مهار نشده است.
اسکندر مؤمنی پس ورود به بندرعباس ضمن اعلام این خبر افزود در حال حاضر «مهار حریق و جلوگیری از سرایت آتش به بقیه نقاط و بررسی علل این حادثه مدنظر است».
یک شرکت امنیت دریایی: «ظاهراً جابهجایی نادرست محموله سوخت جامد موشکهای بالستیک» عامل آتشسوزی بندر رجایی است
آسوشیتدپرس بهنقل از شرکت امنیت دریایی «امبری» میگوید آتشسوزی بندر رجایی «ظاهراً در اثر جابهجایی نادرست محموله سوخت جامد برای موشکهای بالستیک ایران رخ داده است».
این خبرگزاری نوشت که مقامات ایرانی ساعتها پس از انفجار توضیح شفافی درباره علت حادثه ارائه ندادند و تنها ارتباط آن با صنعت نفت کشور را رد کردند.
با این حال، بهگزارش این خبرگزاری، شرکت امنیت دریایی «امبری» مدعی شد که بندر رجایی در ماه مارس میزبان محمولهای از «سوخت موشکی پرکلرات سدیم» بوده است.
سوم بهمن ۱۴۰۳ روزنامه فایننشالتایمز با استناد به اطلاعات امنیتی از مقاماتی در دو کشور غربی گزارش داد که دو کشتی باری ایرانی حامل مادهای برای پیشرانه موشکی قرار است طی چند هفته بعد از آن از چین به ایران حرکت کنند.
بر اساس این گزارش، کشتیهای ایرانی با پرچم ایران، گُلبن و جیران، انتظار میرفت بیش از یک هزار تُن سدیم پرکلرات حمل کنند؛ مادهای که برای تولید آمونیوم پرکلرات، جزء اصلی پیشرانه جامد موشکها، به کار میرود.
۱۱ فروردین امسال نیز نشریۀ نیوزویک بهنقل از یک نهاد ناظر بر مسیر کشتیها گزارش داد که کشتی جیران روز نهم فروردین به بندرعباس رسید.
آسوشیتدپرس نیز، بر مبنای تحلیل دادههای ردیابی کشتیها، حضور یکی از این دو کشتی در فروردینماه در بندر رجایی را تأیید میکند.
جمهوری اسلامی ایران هنوز دریافت این محموله را تأیید نکرده و نمایندگی ایران در سازمان ملل نیز به درخواست آسوشیتدپرس برای اظهارنظر در این باره پاسخ نداده است.
شمار مصدومان از ۷۰۰ نفر گذشت
مدیرکل مدیریت بحران هرمزگان از افزایش شمار مصدومان انفجار به ۷۰۰ نفر خبرداد و در عین حال افزود احتمال افزایش مصدومان همچنان وجود دارد.
بهگفتۀ این مقام مسئول، «بسیاری از مجروحان و مصدومان به صورت سرپایی مرخص میشوند».
مدیرکل مدیریت بحران هرمزگان همچنین گفت: تمام مجروحان به بیمارستانهای سطح شهر بندرعباس منتقل شدهاند و بهمنظور تأمین نیاز مجروحان، از استانهای گیلان، تهران، یزد، همدان، کرمان، خراسان شمالی و اصفهان محمولههای خون به بندرعباس ارسال شده است.
تردد خودروهای آسیبدیده از انفجار
تصاویری در شبکههای اجتماعی منتشر شده که خودروهای آسیبدیده از انفجار ششم اردیبهشت در بندر «شهید رجایی» را در حال تردد در جادههای بندرعباس نشان میدهد.
خبرگزاریهای ایران میگویند در حال حاضر تمام مسیرهای ورود به این منطقه از سمت بندرعباس بسته شده تا «نیروهای عملیاتی و اورژانس برای تردد با مشکلی مواجه نباشند».
تصاویر هوایی از دود سیاه بر فراز شهر
تصاویر هوایی از دود سیاه ناشی از آتشسوزی در اسکلۀ رجایی منتشر شده که در آن کانون ستونهای دود سه نقطۀ متفاوت با اندکی فاصله از هم است.
مقامات می گویند آتشسوزی این اسکله در حال حاضر «کنترل» شده است.
خبرگزاری مهر گزارش داد که در حال حاضر «دود غلیظ و سیاهی به سمت شرق بندرعباس در حال گسترش است و احتمالاً تا ساعاتی دیگر تمام آسمان شهر را خواهد گرفت و این نشان میدهد آتشسوزی در بندر رجایی همچنان ادامه دارد».
براساس این گزارش، از حدود یک ساعت پیش انتقال مصدومان به مراکز درمانی کاهش پیدا کرده است و همزمان در مراکز درمانی و مراکز انتقال خون ازدحام جمعیت وجود دارد.
شمار کشتههای ناشی از انفجار به پنج تن رسید
مدیرکل مدیریت بحران هرمزگان اعلام کرد شمار کشتههای انفجار بندر رجایی به پنج تن رسید و شمار مصدومان نیز همچنان در حال افزایش است
بهگفتۀ این مقام مسئول، «اکنون اوضاع تحت کنترل قرار دارد و چند بالگرد از استانهای همجوار به منطقه اعزام شدهاند».
خبرگزاری تسنیم، نزدیک به سپاه، نیز خبر داد که «تمام نیروهای امدادی، آتشنشانی و واکنش سریع مستقر در هرمزگان به بندر رجایی گسیل شدند و حریق تحت کنترل درآمده است».
در حال حاضر تمام فعالیتهای بندر تعطیل شده و عملیات اطفای حریق به صورت هوایی و زمینی ادامه دارد.
دود غلیظ و سیاه در آسمان بندرعباس در حال گسترش است
خبرگزاری مهر گزارش داد که در حال حاضر «دود غلیظ و سیاهی به سمت شرق بندرعباس در حال گسترش است و احتمالاً تا ساعاتی دیگر تمام آسمان شهر را خواهد گرفت و این نشان میدهد آتشسوزی در بندر رجایی همچنان ادامه دارد».
براساس این گزارش، از حدود یک ساعت پیش انتقال مصدومان به مراکز درمانی کاهش پیدا کرده است و همزمان در مراکز درمانی و مراکز انتقال خون ازدحام جمعیت وجود دارد.
خبرگزاری تسنیم، نزدیک به سپاه، نیز میگوید «حجم خسارت در محوطه کانتینری بندر بوده و این انفجار در قسمت کوچکی رخ داده و در حال حاضر تمام نیروهای امدادی در منطقه حضور دارند و اطفای حریق به صورت هوایی و زمینی ادامه دارد».
این گزارش میافزاید: «موج این حادثه بسیار شدید بوده و خسارتهایی به ساختمانهای اداری، گیتهای ورودی و خودروهای موجود در سایت وارد شده است».
همزمان، دستگاهها و نهادهای دولتی و حکومتی با انتشار اطلاعیههای پیدرپی در مورد گمانهزنی درباره علت حریق و انفجار و اطلاعرسانی غیررسمی دربارۀ ابعاد این حادثه هشدار میدهند.
دادستانی کل ایران نیز کاربران فضای مجازی را تهدید کرد که در صورت «انتشار محتوای خلاف واقع، نشر اکاذیب و توهین» با آنان برخورد خواهد کرد.