در حالی که خبرگزاری میزان، وابسته به قوه قضائیه، علت آتشسوزی شامگاه شنبه ۲۳ مهرماه در زندان اوین را «درگیری بین تعدادی از زندانیهای محکومیت مالی و سرقت یک کارگاه کارآفرینی» عنوان کرده، خبرگزاری دولتی ایرنا در روایتی متناقض مدعی شده، گروهی از زندانیان که مقامات قضایی آنها را «اراذل و اوباش» مینامند، آنجا را به آتش کشیدهاند.
ایرنا نوشته است: «زندانیان بند محل نگهداری اراذل و اوباش انبار لباس زندان را به آتش کشیدند که منجر به آتشسوزی در زندان اوین شده است.»
بر اساس ویدئوهای منتشر شده از زندان اوین در شامگاه شنبه دستکم سه انفجار در داخل زندان اتفاق افتاده است.
گزارشهای رسیده به رادیو فردا حاکی است که همزمان با این رویدادها، نیروهای امنیتی برای پراکنده کردن خانوادههای بازداشتشدگان اعتراضات اخیر که در مقابل اوین حضور داشتند، گاز اشک آور شلیک کردهاند. این خانواده ها برای دریافت خبری از وضعیت عزیزان خود در مقابل زندان اوین حضور داشتند که با اقدامات نیروهای امنیتی از جلوی اوین پراکنده شدند.
طبق این گزارشها، نیروهای امنیتی بزرگراه «یادگار امام» و مسیرهای اوین را کاملا مسدود کردهاند و اجازه نزدیک شدن خانوادهها به زندان را نمیدهند. تلفنهای زندان اوین هرشب ساعت ۹ به وقت ایران قطع میشود و از ساعت ۹ شب شنبه ارتباط زندانیان با بیرون زندان کاملا قطع شده است.
گزارشهای دریافتی رادیو فردا حاکی از آن است که اکنون گارد ویژه از بیرون زندان وارد اوین شده و تمام مسیرهای منتهی به اوین توسط نیروهای امنیتی مسدود شده.
در این حال به خانوادههای زندانیان اجازه نزدیک شدن به اوین داده نمیشود و با توجه به قطعی تلفنها خانوادهها به شدت نگران این شرایط هستند.
بند ۷ که طبق گزارشها اتشسوزی از آنجا آغاز شده است، از سال ۱۳۸۸ محل نگهداری زندانیان سیاسی بود، اما بعدها به بند زندانیان مالی تبدیل شد. خبرنگار رادیو فردا اما اطلاع یافته است که از چند ماه پیش زندانیان سیاسی زندان تهران بزرگ را نیز به بندهای ۷ و ۸ اوین منتقل کردهاد.
طبق این گزارش، شورش زندانیان در شامگاه شنبه از بند ۷ شروع شده و بعد به بند ۸ کشیده که زندانیان سیاسی و مالی در آن قرار دارند.
خبرنگار رادیو فردا اطلاع یافته که آتشسوزی زندان اوین از بند ۷ آغاز شده، محلی که شامگاه شنبه صحنه شورش زندانیان بوده است.
تصاویر منتشرشده در شبکههای اجتماعی گویای آتشسوزی گسترده در زندان اوین تهران، تیراندازی و گسیل ماموران امنیتی به محل است. برخی گزارشهای اولیه نیز حکایت از درگیری ماموران زندان با زندانیان در شامگاه شنبه داشت.
بر اساس اطلاعاتی که خبرنگار رادیو فردا به دست آورده، بند ۷ زندان اوین چسبیده به انفرادیهای قرنطینه بند ۲۴۰ است که بازداشتشدگان اعتراضات کنونی در آن نگهداری میشوند.
به گفته خانواده این زندانیان، تلفنهای زندان اوین اکنون کاملا قطع شده و امکان تماس از این طریق وجود ندارد، اما برخی زندانیان در بندهای عادی دارای تلفن همراه هستند.
گزارشها و تصاویر منتشر شده حاکی از آتشسوزی و تیراندازی در زندان اوین است.
بر اساس ویدئوهای ارسالی از سوی شهروندان ساکن مناطق حوالی زندان اوین و ویدئوهای مختلف منتشر شده در شبکههای اجتماعی در شامگاه شنبه ۲۳ مهر ماه، از درون زندان صدای تیراندازی و انفجار شنیده شده و بخشی از محیط ساختمان را دود و آتش فراگرفته است.
همچنین تصاویر منتشر شده از گسیل گسترده نیروهای امنیتی به سمت زندان اوین خبر میدهد. ویدیوها همچنین گویای ترافیک سنگین اتوبان یادگار امام در حوالی زندان اولین است.
هنوز مقامات ایران واکنشی به وقایع اوین نشان ندادهاند، اما بسیاری از کاربران شبکههای اجتماعی نسبت به امنیت جانی زندانیان سیاسی و معترضان بازداشت شده در اوین اظهار نگرانی کردهاند.
علی دایی میگوید سکوت در قبال رخدادهای کنونی ایران «تاوان مرگ» دارد
علی دایی، ستاره سابق تیم ملی فوتبال ایران، شامگاه شنبه با انتشار نوشتهای در شبکه اجتماعی اینستاگرام فاش کرد که سکوت او در قبال رخدادهای اخیر ایران طی این مدت بر اثر «فشار حاکمیت» بوده، اما این سکوت «تاوان مرگ دارد».
کاپیتان سابق تیم ملی فوتبال ایران نوشت: «سکوت ناشی از اعمال فشار حاکمیت در برابر اعتراضات و هتک حرمت به دانشجویان دانشگاه صنعتی شریف که پایههای علمی و معرفتی خود را در این نهاد پرورش دادهام امروز منجر به تعرض به دانش آموزان بیگناه در مدارس و ضرب و شتم و ریختن خون یکی دیگر از دخترانم در زادگاهم گردیده،سکوتی که تاوان مرگ دارد و هر روز داغی دیگر بر دل جای جای ایرانم می نشاند که حکم خیانت به انسانیت و میهنم را دارد.»
نوشته آقای دایی به گزارشها درباره حمله نیروهای امنیتی به دبیرستان دخترانه شاهد اردبیل اشاره دارد که به ضرب و شتم دانشآموزان معترض، بازداشت هفت نفر آنها و کشته شدن یک دانشآموز دیگر اشاره دارد، اگرچه مقامات ایرانی میگویند که هیچ دانشآموزی در اردبیل کشته نشده است.
علی دایی در عین حال فارغالتحصیل مهندسی متالوژی از دانشگاه صنعتی شریف در تهران است. او به دنبال حمله نیروهای لباس شخصی به دانشجویان معترض در دانشگاه شریف طی روزهای اخیر هدف انتقاداتی در شبکههای اجتماعی قرار گرفته بود و منتقدان از وی میخواستند که دراینباره موضعگیری کند.
آقای دایی در نهایت تاکید کرده که عضو «هیچ فرقه و گروهی» نیست، بلکه دغدغه مردم خود را دارد.
هرانا: دستکم ۲۳۳ معترض از زمان اعتراضات مردمی کشته شدهاند
خبرگزاری آسوشیتدپرس از گسترش اعتراضات مردمی در شهرهای مختلف ایران و اوجگیری شعارهای ضدحکومتی در کشور، بهویژه دانشگاهها در روز شنبه ۲۳ مهرماه خبر داده و به سرکوب خونین اعتراضات توسط نیروهای امنیتی پرداخته است.
این گزارش با استناد به خبرگزاری هرانا، وابسته به مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، گزارش داده است که در سرکوب اعتراضات خیابانی چهار هفته گذشته حداقل ۲۳۳ نفر جان باختهاند.
این گزارش میافزاید حداقل ۳۲ نفر از جانباختگان زیر ۱۸ سال سن داشتهاند.
هرانا در آخرین گزارش خود که روز گذشته منتشر کرده بود، شمار جانباختگان اعتراضات مردمی ایران را تا ۲۱ مهرماه دستکم ۲۲۴ نفر گزارش داده بود که ۲۹ نفر آنها زیر ۱۸ سال بودند.
سازمان حقوق بشر ایران نیز روز چهارشنبه، ۲۰ مهر، شمار کشتهشدگان اعتراضات را دستکم ۲۰۱ تن ازجمله «احتمالا ۲۳ کودک» اعلام کرده بود.